Posts filed under ‘5.Sınıf Türkçe Dersi Dökümanları’

5. Sınıf Türkçe Dersi İnsanların kendileri için çalışmaları yeterlimidir?

Tabiki yeterli değildir.. İnsanlar kendileri için çalışmalıdır ama çevresi için de çalışması gerekir.. Çalışmaları kendisine,ailesine, çevresine, bulunduğu topluma da yararlı olmalıdır. Mesela bir İnşaat işçisi diyelim; bu işci sadece kendisi için çalışırsa ne de olsa paramı verecekler deyip işini önemsemeden yapar.Bir gün bir deprem olduğunda yada hafif bi zelzelede o yapı yıkılabilir veya bir zarar gelebilir. Ama bu işci bulunduğu toplumu da düşünürse Çalışmalarını daha düzenli şekilde yapar. Yaptığı yapının ince ayrıntılarına kadar dikkat eder.Böylece hem kendisi hem toplum kazanır..

Şubat 9, 2011 at 1:56 pm Yorum bırakın

Türkçe Çalışma Kitabı sayfa 83 84 85 86 87 88 cevapları

Türkçe Çalışma Kitabı sayfa 83 cevapları
Türkçe Çalışma Kitabı sayfa 84 cevapları
Türkçe Çalışma Kitabı sayfa 85 cevapları
Türkçe Çalışma Kitabı sayfa 86 cevapları
Türkçe Çalışma Kitabı sayfa 87 cevapları
Türkçe Çalışma Kitabı sayfa 88 cevapları

83.Sayfa

Etkinlik 1 :

ECKEMR = MERCEK
OPTEELSK=TELESKOP
OPROSKMİK=MİKROSKOP
ZIYA=YAZI
KİFAŞ=KAŞİF
UCTMİ=MUCİT
ZÜGYÜÖK=GÖKYÜZÜ
AKRME=MERAK

Etkinlik 2 :

Dünyayı etkileyen önemli buluşlardan şiirde bulunanlar şunlardır:Matbaa,Kaşiflerin gezişi,Barut,Taşıma Araçları,Mercek,Telefon

84.Sayfa

Etkinlik 3 :

1)Arkadaşlar burada sizden konu hakkında soru ve cevap bulmanızı istiyor:
Soru:Matbaalar kurulmadan önce kullanılan yazı araçları nelerdir?
Cevap:Papirüs , Parşömen

Soru:Kaşifler kimlerdir?
Cevap:Yeni kıtalara açılan,keşfeden kişilerdir.

Soru:İcatlar niçin yapılmıştır?
Cevap:İnsan hayatını kolaylaştırmak için.

Etkinlik 4 :

İş kurmak : İş kurmak için güvenilir ortaklar gerekir.
Arkaşdaşlık kurmak : Arkadaşlık kurmak kolay değildir.
Turşu kurmak : Annem kış için turşu kurdu.
Tuzak Kurmak : Sinsice tuzak kurmuştu.
Saat Kurmak : Saati kurmak çok işe yarıyor.
Sofra kurmak : Sofrayı kurması için anneme yardım ettim.
Takım Kurmak : Beş kişilik futbol takımı kurduk.
Hayal Kurmak : Hergün hayal kuruyorum.

Etkinlik 5 :

Aynayı bulmuşlar ama içimizden geçenleri gösterememişler.
Televizyonu bulmuşlar ama net bir görüntü yok
Silahı bulmuşlar ama zararına katlanmışlar.
ßilgisayarı kurmuşlar ama zaman hırsızı olduğunu bilmiyorlar.
Cep telefonunu yapmışlar ama radyasyon yayıyor.
ßarut yapmışlar ama yetersiz kalmış.
Ampülü yapmışlarama 3000’den yüksek deneyler.

85.Sayfa

Etkinlik 6 :
Futbol oynamayı severim,
Japonya’ya gitmek isterim,
Arkadaşlarımı severim,
ßeni sevip sevmediklerini merak ederim.

Değerlendirme 1 :

İleride gerçekleştirmek istediğiniz düşüncelerinizi yazmanızı istemiş.

Zaman makinesi,Şarjsız leptoplar,Uzaktan ışığı açabilmek için kumanda..

86.Sayfa

Etkinlik 1:

ßurada bulmacayı çözebilirsini

Etkinlik 2 :

Grafikteki yazının gelişim aşamalarını özetleyiniz demiş.Cevaplar şöyle olucak:

1)İlk yazı mağara duvarlarına çizilen resimlerle yapılmıştır.
2)Sonra Mısırlılar resim yazısını bulmuş.
3)Hititliler ve Persler çivi yazısını bulmuş.
4)Son olarak Fenikeliler ve Suriyeliler alfebeyi bulmuştur.

87.Sayfa

Etkinlik 3 :

Verilen kelimeler ile ilgili sorular sorulacakmış.Cevapları:

Ne? = Mağaralarda kullanılan yazı şekilleri nelerdir?
Kim? = Alfabeyi kimler bulmuştur ?
Nerede? = Hiyeroglifler ilk nerede kullanılmıştır?
Nasıl? = İlk zamanlarda uçmak nasıl anlatılmıştır?
Niçin? = Fenikeliler niçin Suriye’nin deniz kıyısına yerleşmişlerdir?
Ne zaman? = Latin alfabesi ne zaman kullanılmaya başlandı?

Etkinlik 4 :

1) Mısır hiyerogliflerinde 3000 harf vardır.
2)Latin alfabesi 29 harften olurşur.
3)Alfabede 26 harf vardır.

88.Sayfa

Etkinlik 5 :

Kahır – kahXr + ı => kahrı
boyun – boyXn + u => boynu
göğüs göğXs + ü => göğsü
seyir – seyXr + i => seyre
alın – alXn + ı => alnı
kayıp – kayXp + ı => kaybı
beyin – beyiXn + i => beyni
zehir – zehXr + i => zehri
omuz – omXz + u => omzu
fikir – fikXr + i => fikri
sabır – sabXr + ı => sabır
karın – karXn + ı => karnı

Etkinlik 6 :

ßirinci resim: uçmak
İkinci resime bir yılan çizin ve altına sürünmek yazın.
Üçüncü resime mızrak çizin ve altına avlanmak yazın.

Şubat 9, 2011 at 1:46 pm Yorum bırakın

5. sınıf Türkçe kitabı sayfa 70 71 72 73 74 75 cevapları

5. sınıf Türkçe kitabı sayfa 70 cevapları
5. sınıf Türkçe kitabı sayfa 71 cevapları
5. sınıf Türkçe kitabı sayfa 72 cevapları
5. sınıf Türkçe kitabı sayfa 73 cevapları
5. sınıf Türkçe kitabı sayfa 74 cevapları
5. sınıf Türkçe kitabı sayfa 75 cevapları

70.Sayfa

Etkinlik 3 :

Soru 1: Davul mehter takımına ait bir çalgımıdır?
Cevap:Evet.

Soru 2:Mehter takımı askerlerle savaşa gidermi?
Cevap:Evet.

Soru 3:Mehter takımı askerlerle niçin savaşa gider?
Cevap:Cesaretlendirmek için.

Etkinlik 4 :

mehter + hane => mehterhane
kumar + hane => kumarhane
ders + hane => dershane

Sayfa 71

Etkinlik 5 :

Mehter takımı şunlardan meydana gelir;
=> Kös,davul,malkare,kudüm,mısfiy e,zil,zurna,nefir,zilli maşa.

Mehter takımı ne yapar?
=>Çeşitli çalgılarla marşlar söyler.

Mehter müziği kimleri etkiledi?
=> Hayln (haylın), ßeetho**n (beythoven) , Rossiri (rossini)

Mehter teşkilatının kuruluş zamanı kaçtır?
=> 29 Mayıs 1453

Değerlendirme 2 :

Resimle ilgili düşüncelerinizi yazınız..
Cevap: Mehter takımı Türkiye’ye has çaşitli çalgılarıydan oluşan bir takımdır.İnsanların milli duygularını çoşkulandırır.

72.Sayfa

Etkinlik 1:

Arkadaşlar burası kendi değerleriniz kendinize göre cevaplandıracaksınız.

Etkinlik 2 :

Okuduğum hikayenin kahramanı Koca Seyit’tir.
Koca Seyit’e uardımcı olan karakter Ali’dir.
Hikayedeki olay Çanakkale savaşı’nın olduğu yıllarda geçmektedir.
Hikayenin ana fikri Koca Seyit’in kahramanlığıdır.
Olayın geçtiği yer Çanakkale’deki MecidiyeTabyası’dır.

73.Sayfa

Etkinlik 3 :

Koca Seyit ile ilgili soruların cevapları şunlardır;

Doğum Yılı : 1889
Doğum Yeri : ßalıkesir,Edremit
Özellikleri : Yardımseverlik ve Vatan sevgisi.
Dış Görünüşü : Kalıplı , güçlü ve iriyarıdır.
Askerlik yaptığı yerler : Edirne,İstanbul ve Çanakkale.
ßaşından geçen olaylar : ßalkan savaşı,Çanakkale savaşı,GeliboluKara savaşı ve Kurtuluş savaşı.
**üm tarihi : 1939
**düğü yer : ßalıkesir , Edremit..

Etkinlik 4 :

ßoğaz : İstanbul boğazı manzararı güzel bir yerdir.
ßoğaz : Sanırım boğazlarım şişti.

Top : Arkadaşlarımla top oynadım.
Top : Savaştaki top bozulmuştu.

Ağır : Ağır adımlarla yaklaştı.
Ağır : Mermi çok ağırdı.

Kol : Kolum incildi.
Kol : Topun kolunu çevirdi.

74.Sayfa

Etkinlik 5 :

voleybol => spor
dize => müzik
dörtgen => matematik
uydu => bilim
pota => basketbol
teleskop => bilim
alyuvar => fen
silindir => matematik

Etkinlik 6 :

1.cümlede seyit
2.cümlede Düşman askerleri
3.cümlede Ali
4.cümlede Seyit
5.cümlede Annem
6.cümlede dedelerinin
7.cümlede Yaşlı adamınaltını çiziceksiniz.

75.Sayfa

Değerlendirme 3 :

Arkadaşlar burada size bir paragraf verilmiş ve bunun doğrusu şu şekilde olucak:

Koca Seyit, 1909 yılında artık askerdi.Temel eğitimden sonra Edirne’ye yollandı.Orada askerlik yaparken 1912 yılında çıkan ßalkan Savaş’ına katıldı.Savaşın ardından askerliğine bir süre İstanbul’da devam etti.ßu sırada Seyit’in tezkeresi yaklaştı.Ancak 1914 yılında genel seferberlik ilan edilince Seyit tezkere alamadı.
O sıralarda İngiliz ve Fransız gemileri Ege Deniz’inde dolaşmaya başlamıştı.Çanakkale ßoğaz’ına saldıracakları haberleri dört bir yana yayılmıştı.Savaş yüzünden Seyit’de İstanbul’dan Çanakkale’ye,Mecidiye Tabyası’na topçu eri olarak yollandı.

Şubat 9, 2011 at 12:36 pm 1 yorum

5.Sınıf Tüm Dersler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları

5. sınıf 1. dönem din dersi 2. yazılı sorular
5. sınıf 1. dönem fen ve teknoloji dersi 2. yazılı soruları
5. sınıf 1. dönem ingilizce dersi 2. yazılı soruları
5. sınıf 1. dönem matematik dersi 2. yazılı soruları
5. sınıf 1. dönem sosyal bilgiler dersi 2. yazılı soruları
5. sınıf 1. dönem trafik dersi 2. yazılı soruları
5. sınıf 1. dönem türkçe dersi 2. yazılı soruları

5. Sinif Tum Dersler 1. Donem 2. Yazililari

Şubat 8, 2011 at 12:35 pm Yorum bırakın

5. Sınıf Türkçe dersi Anlam Bilgisi Çalışma Soruları ve cevapları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım vardır?
A. Çocuğa yeni bir oyuncak almış.
B. Çiçeklerin hepsi bir günde solmuş.
C. Kadın, çocukları için kendini harcadı.
D. Üretimi arttırmak için çalışıyorlar.
2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “göz” sözcüğü farklı anlamda kullanılmıştır?
A. Gözlerim bulanık görüyor.
B. Bu günlerde göz doktoruna gitmeliyim.
C. Çantanın öteki gözünde olacak.
D. Göz en değerli organımızdır.
3. “Bırakmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yanında götürmemek” anlamında kullanılmıştır?
A. Kuşu serbest bıraktı.
B. Bütün malını oğluna bıraktı.
C. Misafirliğe giderken çocukları evde bıraktı.
D. Sürücü beni yolda bıraktı.
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” sözcüğü farlı anlamda kullanılmıştır?
A. Soğuk havaya karşı hiç direnci yoktur.
B. Güneşli ama soğuk bir gündü.
C. Soğuk davranıyor nedense.
D. Soğuk su boğazımı ağrıttı.
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı işin birden fazla yapıldığı anlamı çıkarılabilir?
A. Bu filmi daha önce de izlemiştik.
B. O çocuk da bizimle sinemaya geldi.
C. İstanbul’un trafiği de bir dert.
D. Bu iş de çok uzadı artık.
6. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi konusu bakımından diğer üçünden ayrılır?
A. Baş başa vermeyince taş yerinden oynamaz.
B. Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
C. Mal canın yongasıdır.
D. Yalnız taş duvar olmaz.
7. Aşağıdakilerden hangisi, “Boş çuval ayakta durmaz.” Atasözüyle ilgili değildir?
A. Karnı aç insan çalışamaz.
B. Bilgisiz, yeteneksiz kişi görevinde tutunamaz.
C. İçi boş çuval dik durmaz.
D. İyi olmayan planlar yürütülemez.
8. “Bağda izin olsun, üzüm yemeye yüzün olsun.” Atasözüyle vurgulanmak istenen nedir?
A. Emek B. İstek
C. Sevgi D. Yetenek
9. “Çocuklar büyüklerinden ne görürse onu yaparlar.” Anl***** gelen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?
A. Ağaca çıkan keçinin, dala bakan oğlağı olur.
B. Ağacın kurdu içinde olur.
C. Ağaç yaprağı ile gürler.
D. Ağaç yaş iken eğilir.
10. “Cahile laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan zordur.” Altı çizili sözcüğün anlamı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A. Yan anlamında B. Soyut anlamlı
C. Mecaz anlamlı D. Gerçek anlamında
11. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur?
A. Demir tavında dövülür.
B. Son pişmanlık fayda etmez.
C. Güneş balçıkla sıvanmaz.
D. Ayağını yorganına göre uzat.
12. Kimi durumlarda susmanın daha değerli olduğunu bu atasözlerinden hangisi açıklar?
A. Su uyur düşman uyumaz.
B. Son pişmanlık fayda etmez.
C. Söz gümüşse sükut altındır.
D. Parayı veren düdüğü çalar.
13. Zafer; “zafer benimdir”, diyebilenin, muvaffakiyet (başarı); “muvaffak olacağım” diye başlayan ve muvaffak oldum. diyebilenindir.
Atatürk’ün bu vecizesinin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
A. Savaş kazanmak
B. Başarılı olmak
C. Bir işe başlamak
D. Bir şey söyleyebilmek
14. “Arkadaşlık, her zaman gölge veren bir ağaçtır.”
Cervantes’in bu özlü sözünün konusu aşağıdakilerden hangisidir?
A. Ağaç B. İnsan
C. Gölge D. Arkadaşlık
15. “Çok yazmak, çabuk yazmak hiç de önemli değildir. Dünya “Nasıl” yazıldığına değil, “Ne” yazıldığına bakar.” diye anlatan G. Henryn Le**s hangi konudaki düşüncelerini söylemiştir?
A. Yazar ve yazarlık konusunda
B. Niceliğin nitelikten daha önemli olduğu konusunda
C. Başarılı olmanın yolları konusunda
D. Çocuk ve çocukluk hakkında
16. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ince ünlülerin tümü kullanılmıştır?
A. Sıkıntılar B. Sevinçli
C. Kömürdeki D. Hüzünlü
17. “Bir elin sesi çıkmaz.”
Yukarıdaki atasözünde kaç ses vardır?
A. 17 B. 15
C. 10 D. 7
18. “Bozgun” sözcüğünün anlamdaşı, hangi cümlede kullanılmıştır?
A. Düşmanı yenilgiye uğrattık.
B. Bizim takım hezimete uğradı.
C. Felaketlerin en büyüğü, en çok can alanıdır.
D. Acımasızca saldırdılar.
19. “Çağ” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “belli bir dönem, evre” anlamında kullanılmıştır?
A. Ortaçağdan sonra, yeniçağ gelir.
B. Atom çağını yaşıyoruz.
C. Çağın başında insanlar uçak yapmaya uğraşıyorlardı.
D. ****kanlılık çağımızı çoktan aştık.
20. Aşağıdakilerden hangisi “usta” sözcüğünün zıt anlamlısıdır.
A. becerikli B. rehber
C. acemi D. patron
21. “Çekilmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “azalmak, yok olmak” anlamında kullanılmıştır?
A. O işten kendi isteğimle çekildim.
B. Diş etlerim çekiliyor.
C. Trafik memuru, arabaların çoğunu kenara çekti.
D. Balıkçılar ağlarını çekiyor.
22. “Üç derdim var birbirinden seçilmez
Bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm.”
Yukarıdaki beyitte geçen “seçilmez” kelimesi, hangi anlamdadır?
A. Ayrılamaz B. Anlaşılamaz
C. Sezilemez D. Söylenemez
23. Aşağıdaki seçeneklerden hangisindeki kelimeler anlam ilişkisi bakımından öteki üçünden farklıdır?
A. iç – dış B. iyi – kötü
C. savaş – barış D. kırmızı – al
24. “Gün” sözcüğü hangi cümlede “zaman, sıra, yer” anlamında kullanılmıştır?
A. O günü ömrüm boyunca unutamayacağım.
B. Bugün size geleceğim.
C. Bu anlattıklarımı, günü gelince anımsatacağım.
D. Gün doğarken kalkarım.
25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “çekmek” sözcüğü farklı anlamda kullanılmıştır?
A. Akşama kadar yük çekiyor.
B. Kapının önünde odun çekiyorlar.
C. Tren makinesi bir çok vagonu nasıl da çekiyor.
D. Dertlerini çeke çeke öldü gitti.
26. 1-Öğretmen hepimizi azarladı.
2-Bugün ben de öfkelendim.
3-Yaptığınızı çok ayıpladım.
4-Ozan taşlama okuyor.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde “paylama” sözcüğünün eşanlamlısı vardır?
A. 2 B. 1
C. 4 D. 3

27. “Katlanmak” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde, gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
A. Okumak için bazı zorluklara katlanmalıyız.
B. Bütün güçlüklere katlanarak başarıya ulaştık.
C. Çamaşırların buruşmaması için düzgün katlanmalı.
D. Bakımsız araçla yola çıkan sıkıntısına katlanır.
Cevap Anahtarı:
1. C 2. C 3. C 4. C 5. A 6.C 7. C 8. A 9. A 10. C 11.B 12. C 13. D 14. D 15. B 16.C 17. A 18. A 19. D 20. C 21. B 22. A 23. D 24. C 25. D 26. B 27. C

Şubat 8, 2011 at 12:26 pm Yorum bırakın

5.Sınıf Türkçe Testi

1.Aşağıdaki kelimelere sesli harfle başlayan bir ek getirildiğinde hangisinde hece düşmesi görülmez?
A) ağız
B) burun
C) kulak
D) alın

2. Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde hece düşmesi meydana gelir?
A) sicim
B) şekil
C) derin
D) çelik

3. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sonuna “ –i “ eki getirildiğinde hece düşmesi olmaz?
A) demir
B) emir
C) ömür
D) özür

4. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde ses düşmesi olur?
A) kitap
B) omuz
C) dolap
D) ilaç

5. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ses düşmesi vardır?
A) İzin
B) İzinli
C) İzine
D) İzni

6. Aşağıdakilerden hangisinde ses düşmesi olmuştur?
A) Kolunu
B) Koynu
C) Kağıt
D) Koyun

7. “Bağrına taş basarak bekledi.” tümcesinde hangi sözcükte hece düşmesi vardır?
A) Basarak
B) Bağrına
C) Bekledi
D) Taş

8. “Bütün bilim adamları ilmi araştırma yaparlar.” tümcesinde hangi sözcükte ses düşmesi vardır?
A) Bilim
B) Adamları
C) Bütün
D) İlmi

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses düşmesine uğrayan bir sözcük kullanılmamıştır?
A) Son yaptığı resimi arkadaşlarına gösterdi
B) O şehrin insanlarını oldukça cana yakın buldum.
C) Soğuk su içtiği için karnı ağırmış.
D) Boynum, omuzum, göğsüm her yanım tutulmuş .

10. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde hece düşmesi olmamıştır ?
A) Kalem
B) Burnu
C) Karnı
D) Şehri

11. Aşağıdaki kelimelerden hangisi ses düşmesinden dolayı bitişik yazılmıştır?
A) Sabretmek
B) Kıpkırmızı
C) Güneydoğu
D) Gelebilmek

12. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde ses düşmesi olmuştur?
A) Gecekondu
B) Ustalık
C) Kâğıthelva
D) Kahvaltı

13. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde hece düşmesi vardır?
A) Masayı
B) Burnu
C) Cezvesi
D) Kolonu

14.Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde hece düşmesi vardır?
A) Masayı
B) Burnu
C) Cezvesi
D) Kolonu

15. Aşağıdakilerden hangisinde ünlü düşmesi yoktur?
A) Okumak, ufkumuzu genişletir.
B) Çocuklar, sevinçten yerinde duramıyordu.
C) Bu resmin güzel bir öyküsü varmış.
D) Öğretmen, beni alnımdan öptü.

16. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi vardır?
A) Yemyeşil bir vadide ilerledik.
B) Vaktin nasıl geçtiğini anlamadım.
C) Toplantıdan erken ayrıldım.
D) Arkadaşlarıma yardımcı olmayı severim.

17. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde ünlü düşmesine uğrayan sözcük yoktur?
A) Severim dağların yeşil göğsünü.
B) Akıllı sakin bir insandı.
C) O gece gönlünce eğlendi.
D) Onun fikrine herkes katıldı.

18. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde hece düşmesi vardır?
A) Zaferimizi tarih yazacaktır.
B) Her çocuk sevgiye muhtaçtır.
C) Çocuğun resmini çok beğendik.
D) Kitaplar benim en iyi arkadaşımdır.

19. “Bisikletten düşen çocuğun ayağı ve burnu yaralandı.” cümlesinde hangi kelimede ses düşmesi olmuştur?
A) bisiklet
B) çocuk
C) ayak
D) burun

20. Aşağıdaki deyimlerin hangisinde ses düşmesi görülen bir sözcük yoktur?
A) Burnu Büyümek
B) Aklı Karışmak
C) Boyun Eğmek
D) Ağzına Bakmak

Şubat 8, 2011 at 12:23 pm Yorum bırakın


Son Yazılar

Blog Stats

  • 648,948 Kişi Ziyaret Etti

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: